Най-интересното от него е, че, при равни постижения на щангистите, критерият за класирането им няма да е тяхното лично тегло, а дали резултатът им е постигнат в по-ранен опит. Целта на IWF с тази промяна е състезанията да станат по-атрактивни за зрителите, а спортистите да се стремят да вдигнат поне с 1 кг. повече от опонентите си вместо да разчитат на това кой е успял да свали повече грамове в сауната.
Българските представители в Сплит ще бъдат общо осем, само при мъжете. Бронзовият медалист в категория до 62 кг от Евро`2016 Владимир Урумов отново е сред фаворитите за отличие. Неговата предварителна заявка, както и тази на другия ни представител в категорията – Стилиян Гроздев, са най-силните сред 15-те участници. В категория до 69 кг ще видим братята Златко и Диян Минчеви. Юндер Бейтула ще вдига в категория до 77 кг, а резултатите му на последните контролни дават надежди за влизане в първата шестица. Същото се отнася и за Георги Шиков в категория 94 кг.
Вдигане На Тежести
Седмица на щангите по Евроспорт
05/04/2021 AT 08:52
Голямата надежда за титла е европейският шампион от 2014 г. и двукратен световен вицешампион Иван Марков (85 кг), който се завръща на състезателния подиум след близо две години, а постиженията му на тренировки са като за златен медал. В категория до 105 кг Васил Господинов е един от тримата, заявили най-големия двубой и това дава надежди, че той ще печели отличие и при мъжете след титлата от европейското първенство за младежи в Израел миналия декември.
Вдигане На Тежести
Десет българи на европейското първенство по вдигане на тежести в Грузия
03/04/2019 AT 09:43