Eurosport

Таркуини е фаворит за титлата в Макао

Таркуини е фаворит за титлата в Макао

The 16/11/2018 at 12:57Updated The 16/11/2018 at 13:01

Последните три състезания от WTCR на живо в ефира на Евроспорт

Най-възрастният световен шампион в историята на ФИА – Габриеле Таркуини е фаворит за втората си световна титла при туристическите автомобили, с която може да пренапише историята. 55-годишният италианец води в класирането преди последните три старта по улиците на Макао с 291 точки, с 39 повече от Иван Мюлер и с 53 пред Тед Бьорк.

През 2009 година Таркуини спечели световната титла в WTCC малко преди на навърши 48 години, сега отново се бори за короната, но вече във формата WTCR – шампионатът, който наследи WTCC.

Конкуренцията на италианеца обаче е повече от сериозна. Иван Мюлер има четири световни титли, а Бьорк влезе в историята в края на миналата година с последната световна титла версия WTCC.

И ако това не е достатъчно, още четирима пилоти имат шанс да се преборят за световната титла. Това са Пепе Ориола, който е на 64 точки от Таркини, следван от Жан-Карл Верне, Естебан Герери и Норберт Михелиц, които са на 75, 78 и 79 точки от италианеца.

Максималният брой точки, които може да спечели един пилот този уикенд в Макао е 87, така че всичко предстои да се реши в събота и неделя.

Новите автомобили в WTCR донесоха изравняване на силите и върнаха шампионата към най-силните му и интересни години, когато улиците на бившата португалска колония коронясваха най-добрите пилоти, състезаващи се с туристически автомобили. Битката за световната титла ще е класика.

Първото състезание за уикенда е на живо по Евроспорт 1 в 8.00 часа българско време в събота, а от 01,30 часа в неделя сутрин започват излъчванията на квалификацията и следващите два старта, също по Eurosport 1.

Снимка: Официален сайт на WTCR