Изгрява една нова сила! Забравете за WTCC! Тук няма място за носталгия. Времето на Световния шампионат за туристически автомобили приключи. Той свърши своята задача и отъпка пътя за нещо още по-добро. WTCR е новият хегемон в дисциплината на туристическите автомобили.
Екипът зад WTCR остава същият, шампионатът отново е с най-високия ранг в своята категория, което е категоричната гаранция, че продуктът ще бъде на ниво. Най-големият плюс на промяната обаче е появата на нови автомобили, нови отбори и нови пилоти, решени на всичко, за да постигнат целта си – титлата.
Световната купа за туристически автомобили се отказва от заводските отбори, за да намали бюджетите и да подобри интригата. Ето защо и техническият правилник е променен. T1 категорията отстъпва място на TCR, която дава огромна свобода за развитие. Основното изискване към базовите автомобили е за купе с четири или пет врати и сериен двигател с принудително пълнене, чиито обем варира между 1750 и 2000 куб. см, а максималната му мощност е приблизително 350 к.с. Това е и причината за огромното разнообразие от марки и модели - ще мерят сили на пистата.
WTCR
Старт на сезона в WTCR
04/06/2021 AT 14:43
Но това далеч не е всичко. Промени има и в състезателния уикенд, които няма да ви остави да си поемете дъх. Квалификациите вече са две, а състезанията – цели три. Новостите засягат най-вече първия ден от състезателния уикенд, който ще включва една квалификация и една надпревара. Във втория съществени промени няма – квалификация от три отделни фази, обърната стартова решетка за първото състезание и стандартна за второто.
10 различни дестинации, 30 състезанияи близо 26 пилоти, които ще се борят за титлата в края на сезона. Иван Мюлер се завръща със собствен тим, но и като титулярен състезател. Негов съотборник ще бъде настоящият шампион Тед Бьорк. Себастиан Льоб също влиза в WTCR, макар и косвено. Отборът на деветкратния световен рали шампион ще получи подкрепата на VW и ще разчита на двама от най-бързите състезатели в шампионата – Роб Хъф и Меди Бенани. Очаквайте и завръщането на Тиаго Монтейро, който за съжаление все още има здравословни проблеми след зловещата катастрофа на „Каталуня” миналия септември. Към всичко това може да прибавите две щипки от експлозивния характер на Габриеле Таркуини, една супена лъжица от спокойствието на Норберт Михелис и ентусиазъм на вкус по рецептата на Том Коронел!
Настанете се удобно и затегнете коланите. Шоуто започва на 7 април на уличната пистата в Маракеш, Мароко. Евроспорт ще втората квалификация директно в неделя, 8 април, от 12:30 часа, а прякото предаване на двете състезания за деня ще започне в 18:30.
WTCR
Завръщането на WTCR
11/09/2020 AT 14:20
WTCR
Четирима ще се борят за титлата на WTCR
11/12/2019 AT 09:28