След деветмесечна пауза Световната купа за туристически автомобили отново се завръща на голямата сцена. COVID-19 наложи драстични промени в календара, който бе съкратен до шест състезателни уикенда изцяло на територията на Европа, но конкуренцията остава все така жестока.
Шампионът Норберт Михелиз отново ще води атаката на Hyundai. Корейците продължават да разчитат на ветерана Габриеле Таркуини, както и на Ники Катсбург, но на мястото на Аугусто Фарфус в четвъртия автомобил влиза младока Лука Енгстлер.
Lynk and Co ще защитават отборната титла също с трима от миналогодишните титуляри – Иван Мюлер, Ян Ерлаше и Тед Бьорк, но за съжаление Анди Приоул прекрати програмата си в WTCR, за да се фокусира върху кариерата на сина си Себ Приоул. Третият от европейските TCR серии Сантяго Урутиа ще го замести в отбора на китайския производител, който и през тази година ще е най-сериозният съперник на Hyundai.
WTCR
Старт на сезона в WTCR
04/06/2021 AT 14:43
Заводските отбори на практика са забранени в WTCR, но реалността показва, че без подкрепата на съответната автомобилна компания частните тимове са обречени. Това е причината Honda да насочи всичките си ресурси към Munich Motorsport. Организацията на Рене Мюник вече отговаря и за четирите автомобила на японците, които не променят пилотската си линия – Естебан Гериери, Нестор Жиролами, Тиаго Монтейро и Атила Таси.
Cupra също ще има участие в предстоящия сезон, но активностите на испанската компания са ограничени до абсолютния минимум. Заводският пилот на марката Микел Аскона ще кара за Zengo Motorsport, където негови съотборници ще бъдат новаците Бенце Болдис и Габор Кисмарти-Лехнер.
Общо 20 състезатели са регистрирани за пълния сезон в WTCR, след като и Vukovic Motorsport подаде заявка за участие в шампионата с Renault Megane и новака Джак Янг. Том Коронел и Жан-Карл Верней също могат да объркат сметките на заводските пилоти, но едва ли ще са фактор в шампионата, при положение че Audi и Alfa Romeo нямат директно участие в WTCR.
Пистата „Золдер“ ще е домакин на първия кръг, който стартира на 12 септември. Eurosport отново ще ви направи свидетели на най-интересните моменти в шампионата, като квалификацията в Белгия започва в събота от 15:00 и ще бъде излъчвана в ефира на Eurosport 2, а двете надпревари са в неделя от 11:00 (Eurosport 1) и 15:00 (Eurosport 2).
WTCR
Четирима ще се борят за титлата на WTCR
11/12/2019 AT 09:28
WTCR
Неповторимата „Нордшлайфе“ отново приема пилотите от WTCR
19/06/2019 AT 08:06